Ethan Hawke brengt genie Nikola Tesla tot leven in biopic op Film1

‘Tesla’ vrijdag 12 november om 20.30 uur in première op Film1 

De Tesla, de elektrische auto van Elon Musk, is inmiddels niet meer weg te denken uit het straatbeeld. De naam van het prestigieuze automerk is een eerbetoon aan de geniale Nikola Tesla (1856 – 1943). Steracteur Ethan Hawke kruipt in de huid van deze Kroatische uitvinder, die de basis legde voor het huidige elektriciteitsnetwerk en een zware strijd voerde om de wereld ervan te overtuigen dat wisselstroom hiervoor beter geschikt was dan gelijkstroom. De biopic Tesla, geschreven en geregisseerd door Michael Almereyda, ging in première tijdens het Sundance Film Festival en werd daar bekroond met de Alfred P. Sloane Prize.

Het verhaal
Het historische drama volgt Tesla’s strijd met de beroemde Thomas Edison om de mensheid van elektriciteit te voorzien. Tesla blijkt een veelbelovende en briljante werknemer bij Thomas Edison’s Machine Works, maar Edison (Kyle MacLachlan) toont geen interesse in zijn revolutionaire elektromotor. Tesla’s breuk met zijn werkgever is het begin van een levenslange rivaliteit. Beide mannen zijn buitenbeentjes met tegengestelde persoonlijkheden en temperamenten. Een andere draad in het biografische verhaal is Tesla’s verhouding met bankiersdochter Anne Morgan (Eve Hewson) die meer dan vriendschappelijke interesse toont in de uitvinder. Anne probeer Tesla te redden van zijn zelfvernietigende trots en fungeert in deze biopic als de verteller van zijn levensverhaal.

De gekke geleerde Nikola Tesla
Pionier en excentriekeling Nikola Tesla wordt gezien als een van de grootste ingenieurs en uitvinders aller tijden. Bij het grote publiek is hij vooral bekend als voorvechter van de wisselstroom, zoals die vandaag de dag nog uit onze stopcontacten komt. Nikola komt uit een Servisch nest en is al in zijn jeugdjaren een bedreven uitvinder. Hij studeert werktuigbouwkunde en emigreert in 1884 naar de Verenigde Staten. In New York krijgt hij een baan aangeboden bij het bedrijf van de beroemde Thomas Edison. Al snel raakt Tesla in conflict met Edison, die een voorstander is van gelijkstroom. Hij neemt ontslag en verkoopt zijn wisselstroompatent aan concurrent George Westinghouse. Tesla wordt geroemd als uitvinder, maar als zakenman is hij minder succesvol en in zijn privéleven wordt hij geplaagd door zenuwinzinkingen en neuroses. Nikola Tesla komt in de financiële problemen en wordt aan het einde van zijn leven klinisch gek verklaard.

https://userfiles.mailswitch.nl/c/e77fd1c58865017c4aa3b4944ef4ef8c/4425-88dc953bdcf84dcca73522086a38e19a.jpg