Take on me ūüé∂ A-HA THE MOVIE: nieuwe documentaire over de iconische Noorse band a-ha

2021 | 109 minuten | Thomas Robahm en Aslaug Holm | Noorwegen | Noors en Engels gesproken | Nederlands ondertiteld
VANAF 6 JANUARI 2022 IN DE BIOSCOOP

Take on me¬†is een van die nummers die nog steeds tot in de uithoeken van de kleinste karaokezalen gezongen wordt. De hit betekende de wereldwijde doorbraak van a-ha. Een droom die de bandleden al van kinds af aan hadden, maar onbereikbaar leek voor een kleine band uit Noorwegen in de jaren ’70. Het succes van a-ha veranderde jongens in √©√©n klap in tieneridolen, terwijl ze misschien zelf liever als serieuze rocksterren gezien werden. 35 jaar later treden de mannen, nu allemaal in de vijftig, nog steeds op. Op de nog altijd overvolle zalen en gillende fans na, is er echter een hoop veranderd. De relatie tussen de drie is¬†stroef, maar waarom?

Morten Harket (zang), Magne Furuholmenen (keyboard) en P√•l Waktaar-Savoy (gitaar) reizen¬†tegenwoordig elk in hun eigen zwarte Mercedes limousine, verblijven¬†los van elkaar¬†in luxe hotels en hebben¬†elke avond aparte kleedkamers.¬†Alleen op het podium zijn ze samen, want het is de muziek die¬†de drie mannen verbindt. Ooit waren het jeugdvrienden, wat is er veranderd? A-HA THE MOVIE laat¬†zien wat het supersterrendom met levens doet. Een¬†inkijkje in het leven van een band,¬†die¬†overduidelijk meer was dan een one-time wonder. Een film over goede muziek, grote ambities, gebroken vriendschappen en ‚Äď heel misschien, zelfs vergiffenis.

Synopsis

Het is vandaag de dag moeilijk te geloven dat Take on Me bij de eerste release nog helemaal niet aansloeg buiten hun geboorteland. Toch gaven de jongens van a-ha niet op, ze waren er heilig van overtuigd dat ze een wereldhit in handen hadden. En terecht: Take on Me wist een paar maanden later alsnog een wereldhit te worden en haalde prijs na prijs naar Noorwegen. Een sprookje volgde, nooit eerder behaalde een Noorse band zoveel internationale successen. Maar de bandleden waren niet altijd tevreden. Veel liever droomden ze ervan om serieuze rocksterren te zijn, geen tieneridolen die in glossy magazines stonden.

Het is altijd al de liefde voor de muziek, niet de vriendschap, die de bandleden bij elkaar houdt. Niet ge√Įnteresseerd in rijkdom of in glorie zijn ze wanhopig op zoek naar erkenning voor hun werk.¬†Dit en zoveel meer is wat ze met elkaar gemeen hebben en het is daardoor zo onbegrijpelijk dat ze niet me elkaar door √©√©n deur kunnen.¬†Thomas Robahm en¬†Aslaug Holm combineren archiefbeelden met nieuwe opnamen en interviews van de groep, en verwerken een aantal geanimeerde sc√®nes nadrukkelijk in de stijl van Steve Barron’s werk, in de destijds¬†baanbrekende¬†Take on Me¬†muziekvideo.

A-HA THE MOVIE is een inzichtelijke studie naar de muziek van a-ha en de onderlinge relaties tussen de bandleden, maar het is ook een film die weet te ontroeren en plezier brengt. De documentaire herinnert ons aan de invloed van de iconische band en de eindeloze vrolijkheid die de nummers ons gebracht hebben en nog altijd weten te brengen.