Geprezen meesterwerk ‘Whiplash’ van Damien Chazelle te zien op FilmBox

Première maandag 6 december om 20.30 uur op FilmBox
Whiplash, een psychologische thriller verpakt als jazzy muziekdrama, betekende de doorbraak van de jonge regisseur en scriptschrijver Damien Chazelle (La La Land, First Man). De film viel veelvuldig in de prijzen en werd onder meer bekroond met drie Oscars, drie BAFTA’s en een Golden Globe. Met veel gevoel voor spanning en ritme volgt Whiplash een ambitieuze leerling aan een prestigieus conservatorium in New York, die maar één groots doel voor ogen heeft: ‘s werelds beste drummer worden. Hoofdrolspeler Miles Teller (sequel Top Gun: Maverick, The Spectacular Now) leverde een unieke prestatie door alle drumscènes zelf te spelen. Maar vooral J.K. Simmons (Juno, Spider-Man) speelt de sterren van de hemel als een tirannieke muziekleraar en won terecht een Oscar voor beste mannelijke bijrol.
Het verhaal
De veelbelovende 19-jarige drummer Andrew begint aan Shaffer Conservatory, een prestigieuze muziekopleiding in Manhattan. Hij wil graag tot de beste van zijn conservatorium horen en heeft daar alles voor over. De briljante dirigent Terence Fletcher leidt het beste jazz-ensemble van de school en ziet Andrew als een potentiële kandidaat voor zijn band. Al snel blijkt de docent een extreem perfectionistische beul te zijn die afschrikwekkende lesmethoden hanteert. De meedogenloze Fletcher pusht Andrew tot het uiterste en laat hem dagelijks oefenen tot zijn handen bloeden. Whiplash is een film over obsessie, vrees, ambitie en perfectie met indrukwekkende drumsolo’s voor muziekliefhebbers en een fenomenaal slot.

Natuurtalent Damien Chazelle

Whiplash, die slechts in negentien dagen werd opgenomen, betekende de grote doorbraak voor de getalenteerde Damien Chazelle (1985). De spectaculaire film kreeg veel lof en werd bekroond met drie Oscars voor beste bijrol, de montage en de muziek. Chazelle ontving zelf een Oscarnominatie voor zijn script, dat hij baseerde op zijn eigen ervaringen als drummer in een zeer competitieve schoolband van Princeton High School. In een poging investeerders voor zijn project aan te trekken maakte hij eerst een gelijknamige korte film die in 2013 werd vertoond op het Sundance Film Festival en waar hij de prijs voor beste korte film won. Vervolgens werd het volledige script verfilmd als speelfilm, waarin J.K. Simmons terugkeerde in de cast als de maniakale muziekleraar. Ook deze lange versie viel in de prijzen op het Sundance Film Festival, zowel de publieksprijs als de juryprijs voor beste drama ging naar Whiplash. Als een gevolg van zijn grote succes vond Chazelle een producent die ook bereid was om zijn andere script La La Land uit 2011 volwaardig te verfilmen. Die musical groeide uit tot een kaskraker en won maar liefst zes Oscars. Chazelle zelf werd toen bekroond tot jongste Oscarwinnaar ooit voor beste regie. Momenteel kijken veel filmfans uit naar zijn volgende project, het historische drama Babylon, met de sterren Brad Pitt, Tobey Maguire en Margot Robbie in de hoofdrol.

https://userfiles.mailswitch.nl/c/65b020223bd7610a5c65db04a37c2e30/4425-12e392445d6c98324782ef75d85e0f55.png