Binnenkort te zien – The Best of IDFA on Tour

Vier prijswinnende films die door de jury’s van IDFA 2021 zijn bekroond om hun uitmuntendheid, omdat ze urgente verhalen vertellen of omdat ze je op een bijzondere manier raken. Dat is The Best of IDFA on Tour: een uniek programma met films die je kijk op de wereld zal veranderen, vanaf januari te zien in filmtheaters door heel Nederland.

Children of the Mist van Diem Ha Le (92’), winnaar van de IDFA Award for Best Directing in de International Competition. In de mistige bergen van Noord-Vietnam worstelt een Hmong-tienermeisje met opgroeien. Meisjes in Di’s traditionele cultuur trouwen soms al op hun veertiende. Maar Di gaat naar school en leert daar dat het anders kan.

O, Collecting Eggs Despite the Times van Pim Zwier (80’), winnaar van de IDFA Award for Best Directing in de Envision Competition. Fascinerende archieffilm over zoöloog Max Schönwetter, de man die zijn leven wijdde aan de eierkunde. 19.206 prachtexemplaren verzamelde hij, van kleine grasmuseitjes tot die van de nandoe. Ondertussen bewoog de wereld zich richting WO II.

Handbook van Pavel Mozhar (26’), winnaar van de IDFA Award for Best Short Documentary. De demonstranten tegen de herverkiezing van de Belarussische president Loekasjenko in augustus 2020 werden ongenadig aangepakt. Hun nagespeelde getuigenissen vormen een droge maar trefzekere instructievideo.

Where are we Headed van Ruslan Fedotow (63’), winnaar van de IDFA Award for Best First Feature en de IDFA Award for Best Cinematography. De imposante, theatrale metrogangen van Moskou vormen het decor van een doorlopende tragikomische voorstelling. Kleine voorvallen en gesprekjes leveren een kleurrijk beeld op van deze ondergrondse minimaatschappij.