Michiel Huisman in komische roadmovie ‘The Last Right’ op FilmBox

Een radiodocumentaire over een barmhartige man uit Amsterdam die overleden mensen zonder nabestaanden een waardig afscheid geeft. Dit ontroerende gegeven bood regisseur en scenarist Aoife Crehan inspiratie voor haar speelfilmdebuut The Last Right. Een originele en hartverwarmende film waarin een egocentrische advocaat door een samenloop van omstandigheden samen met zijn autistische broertje en een daadkrachtige uitvaartondernemer een onbesuisde roadtrip maakt om een eenzame man naar diens laatste rustplaats te brengen. De hoofdrol in deze Ierse feelgoodfilm wordt uitstekend vertolkt door onze eigen Michiel Huisman (Zwartboek, Game of Thrones, A Boy Called Christmas).

Het verhaal
De succesvolle advocaat Daniel Murphy (Huisman) reist vanuit Boston terug naar Ierland voor de begrafenis van zijn moeder. In het vliegtuig zorgt een noodlottig voorval voor verregaande gevolgen: Daniel krijgt bij aankomst niet alleen de verantwoordelijkheid voor zijn autistische broertje Louis (Samuel Bottomley), maar ook voor het lichaam van de man die naast hem in het vliegtuig zat. De pittige jonge begrafenisondernemer Mary (Niamh Algar) spoort hem aan om de overledene naar Rathlin Island te brengen. Op de hielen gezeten door politiedetective Crowley (Colm Meany), begint het onwaarschijnlijke drietal een komische autorit dwars door Ierland, met op het dak van hun auto een vreemdeling in een ecologische kartonnen lijkkist.

Michiel Huisman wereldwijd beroemd
De in Amstelveen geboren Michiel Huisman (1981) woont al enige tijd in de Verenigde Staten samen met actrice Tara Elders en hun dochter. Huismans acteercarrière begon met optredens in verschillende Nederlandse tv-series, waaronder Goede tijden, slechte tijden (1998), De Co-assistent (2007 – 2010), Bloedverwanten (2010) en in speelfilms zoals Volle Maan (2002), Floris (2004) en Zwartboek (2006). In 2014 breekt de acteur ook internationaal door met zijn rol als Daario Naharis in de populaire televisieserie Game of Thrones. Sindsdien is hij steeds vaker te zien in bekende internationale producties, waaronder de succesvolle film Wild, de miniserie The Haunting of Hill House, de thriller 2:22, de horrorfilm The Other Lamb en de kersthit van dit jaar A Boy Called Christmas. Ook heeft Huisman een hoofdrol weten te bemachtigen in het toekomstige project Echo 3 van de Oscar-winnende schrijver Mark Boal.