And the Oscar Goes to… Deel 2: Lead Actress / Lead Actor

Lead Actress Genomineerden: Sally Hawkins “The Shape of Water” – Frances McDormand “Three Billboards Outside Ebbing, Missouri” – Margot Robbie “I, Tonya” – Saoirse Ronan “Lady Bird” – Meryl Streep “The Post”

Lead Actor Genomineerden: Timothée Chalamet “Call Me by Your Name” – Daniel Day-Lewis “Phantom Thread” – Daniel Kaluuya “Get Out”– Gary Oldman “Darkest Hour” – Denzel Washington “Roman J. Israel, Esq.”

Ik moet eerlijk toegeven dat de ‘actrice/acteur’ categorieën toch mijn voorkeur hebben! Het is altijd leuk om te zien hoe die mensen in het echt zijn, wat voor toespraak zouden ze houden, gaan ze huilen?!
Er zijn ook weer geweldige acteertalenten genomineerd dit jaar, en ik zou in ieder geval bij de vrouwen echt niet kunnen zeggen wie er naar huis gaat met het begeerde beeldje. Ik denk dat het zal gaan tussen Sally Hawkins en Francis McDormand; McDormand was stoer, agressief, en hartverscheurend als Mildred Hayes in ‘Three Billboards Outside Ebbing, Missouri’. Een moeder wier dochter door een misdrijf om het leven is gekomen, en onmiddellijke actie eist van de lokale politie door middel van 3 grote reclameborden. Wat het voor mij echt deed was de scene met Woody Harrelson in de ondervragingsruimte van het politiebureau: Spottend en uitdagend zitten ze heen en weer te spuien, allebei volledig overtuigd van hun gelijk, en dan hoest Harrelson ineens wat bloed op en je ziet de hele houding en uitdrukking van McDormand veranderen in mededogen… de moeder in haar komt naar boven en ze stelt hem gerust ondanks de beschuldigingen die net 2 seconden geleden nog over tafel werden gegooid. Het is een prachtige rol die haar letterlijk (de rol is voor haar geschreven) op het lijf geschreven is! Daarnaast heeft McDormand ook al een ‘Bafta’ en een ‘Golden Globe’ gewonnen voor haar rol, en deze uitreikingen zijn altijd een goede leidraad voor hoe de Oscars zullen verlopen.

Maar er is een kans dan Sally Hawkins McDormand zal verslaan. Haar vertolking van Elisa Esposito in ‘The Shape of Water’ was lieflijk, menselijk en stralend. De totale acceptatie en oprechte liefde tussen Hawkins en Doug Jones als ‘Amphibian Man’ spat van het scherm af en maakt de film een genot om naar te kijken. Nu is Hawkins, met haar sprankelende ogen en brede glimlach, een ster in het spelen van verliefdheid en oprechte affectie. Maar vooral om ze strijdbaar en uitdagend is in deze film is ze voor mij, en ik denk vele anderen, een goede kandidaat voor een Oscar. De scene waarin ze ‘F*ck you’ gebaart naar Michael Shannon, met die tartende en dodelijke blik, was werkelijk geniaal! Sowieso is ‘The Shape of Water’ met 13 nominaties een groot favoriet bij de Oscars. Ik ben benieuwd…

Nu voel ik me wel een beetje verplicht om te zeggen dat er een minikans is dat Saoirse Ronan wint met haar rol in ‘Lady Bird’. Maar dit zeg ik alleen omdat ze de ‘Golden Globe’ voor beste actrice in een Musical of Komedie heeft gewonnen, en blijkbaar is de film ‘Lady Bird’ een soort van sensatie…

Bij de mannen is het in mijn mening overduidelijk wie er gaat winnen: Gary Oldman met zijn briljante vertolking van Winston Churchill in ‘The Darkest Hour’. En dan ben ik niet van mening dat de rest geen fantastische prestaties hebben neergezet, de anderen waren ook geweldig! Maar Gary Oldman was gewoonweg het meest geweldig: de makeup, het loopje, de manier van praten, alles wat hij zei en deed in deze film schreeuwt om een Oscar. En het immense respect wat Oldman heeft voor Churchill zelf en alle sterke acteurs wie hem al hebben gespeeld, versterkt zijn vertolking nog meer. Oldman heeft zijn ‘Bafta’ en ‘Golden Globe’ al binnen, laat die Oscar maar komen haha.

Ik moet wel zeggen dat als Oldman er niet was, de Oscar wat mij betreft naar Daniel Kaluuya mocht gaan. Ik had wat gemixte gevoelens bij de film ‘Get Out’ (zie Recensie), maar Kaluuya stal de show met zijn angstige en verontrustte uitvoering van ‘Chris Washington’. Maar gelukkig heeft hij een ‘Golden Globe’ gewonnen voor zijn buitengewone prestatie, dus ik ben wat dat betreft tevreden.

Voor de mensen die het leuk vinden heb ik hieronder nog wat leuke YouTube filmpjes gelinkt: Chalamet en Kaluuya zijn heerlijk met elkaar aan het babbelen over hun Oscargenomineerde rollen, en Gary Oldman praat over zijn transformatie naar Winston Churchill. Verder heb ik de originele speech van Churchill erbij gezet ter vergelijking met Oldman, en een documentaire over Tonya Harding die mij wel meer inzicht in, en meer waardering voor, de film gaf.

 

Extras:

Actors on Actors: Timothee Chalamet and Daniel Kaluuya – https://youtu.be/9ybYrQgeCUs

Gary Oldman on playing Winston Churchill – https://youtu.be/RQZ-B6WAyv8

Winston Churchill: ‘We Shall Fight on the Beaches’ toespraak – https://youtu.be/14IVzLjoFBQ

Documentaire Tonya Harding – https://youtu.be/m8IgpOXRz0w