ZAPPA | vanaf 17 juni in de bioscoop

2020 | VS | 129 min | Regie: Alex Winter | Producers: Alex Winter, Glen Zipper, Ahmet Zappa

VANAF 17 JUNI IN DE BIOSCOOP

Alex Winter – “I want to tell Frank’s story without making a biopic; to make a music doc without making a music doc. And I think that’s just how Frank would have wanted it.” 

Frank Zappa (1940-1993) was een muzikaal vernieuwer met een maatschappijkritische en scherp analytische kijk op de wereld, een enigmatisch rockster en een van de belangrijkste componisten van de 2e helft van de 20ste eeuw. Tijdens zijn leven bracht hij meer dan zestig albums uit en na zijn dood liet hij naast vier kinderen en een echtgenote, een indrukwekkend archief na onder de noemer The Vault.

Regisseur Alex Winter (Bill & Teds Excellent Adventure) kreeg voor deze langverwachte documentaire onbeperkt toegang tot de optredens, interviews, familietaferelen en animatiefilmpjes en verkent het privéleven achter de gigantische muzikale carrière. Het project omvat duizenden uren zorgvuldig gedigitaliseerd beeld en geluid (mede mogelijk gemaakt door een crowdfunding onder meer dan 10.000 Zappa fans) en leidde tot een fascinerend portret met nog nooit eerder vertoond materiaal.

Met medewerking van Zappa’s weduwe Gail Zappa en artiesten/muzikanten als Mike Keneally, Ian Underwood, Steve Vai, Pamela Des Barres, Bunk Gardner, David Harrington, Scott Thunes, Ruth Underwood , Ray White e.a.

“Zappa will immerse you in the mind of a genius, and you may never be the same again.” – Boston Globe

“Alex Winter’s documentary hauntingly captures the skewed passion of Frank Zappa, a one-of-a-kind rock legend.” – Variety