Lemon openingsfilm IFFR 2017

De Amerikaanse film Lemon van filmmaker Janicza Bravo opent op 25 januari de 46ste editie van International Film Festival Rotterdam (IFFR). Janicza Bravo’s indrukwekkende debuut is een geestig en nietsontziend portret van een sympathieke mislukkeling. Co-scenarist Brett Gelman (Dinner with Brett Gelman, Married), Judy Greer (Ant-Man, The Descendants), Nia Long (The Fresh Prince of Bel-Air, Boiler Room) en Michael Cera (Juno, Arrested Development) nemen de hoofdrollen voor hun rekening. Lemon beleeft zijn internationale première op IFFR.

In Lemon loopt het leven van Isaac, een sukkelige veertiger uit Los Angeles, niet zoals hij wil. Acceptatie is niet zijn sterkste punt, maar toch zal hij het op een dag onder ogen moeten zien: zijn vriendin is weg en komt niet meer terug. En als je alleen nog maar gecast wordt voor reclamecampagnes over ziektes, kun je ook moeilijk blijven volhouden dat je acteercarrière in de lift zit. Co-scenarist Brett Gelman, Janicza Bravo’s echtgenoot, speelt zonder enige gêne de hoofdrol in deze gortdroge tragikomedie.

Bero Beyer, festivaldirecteur IFFR: “Janicza Bravo is het soort filmmaker dat met liefde voor film en mens op geheel eigen wijze een hedendaags beeld kan scheppen. Met haar debuut Lemon verhaalt ze op frisse, grappige en soms pijnlijke wijze van mensen verloren in hun eigen wereld. We zijn trots met haar film het festival te kunnen openen.”

Janicza Bravo (1981), die met haar korte film Gregory Go Boom (2013) de juryprijs won op het Sundance Film Festival, plaatst zich in een lange traditie van Amerikaanse onafhankelijke filmmakers, maar vindt ook haar eigen stem. De filmmaakster groeide afwisselend op in Panama en Brooklyn en studeerde theaterregie en design aan de Playwrights Horizons Theater School in New York. Na haar opleiding werkte ze als stylist en ontwerper, maar ontwikkelde zich al snel als filmmaakster. Haar eerste korte film Eat ging in 2011 in première tijdens South by Southwest (SXSW). Haar derde short Pauline Alone kwam uit in 2014, hetzelfde jaar waarin ze door Filmmaker Magazine werd uitgeroepen tot een van de ’25 New Faces of Independent Film’. 2016 was een druk jaar voor Bravo. Naast haar eerste speelfilm Lemon lanceerde ze hetzelfde jaar ook twee korte films: Hard World for Small Things en Woman in Deep. Tevens regisseerde ze Juneteenth, aflevering 9 van de televisieserie Atlanta.

Naast Brett Gelman, Judy Greer, Nia Long en Michael Cera schitteren Shiri Appleby, Fred Melamed, Megan Mullally, Gillian Jacobs en Jeff Garlin in Lemon. De film is geproduceerd door Burn Later Productions, Killer Films en CYRK. David Bernon, Paul Bernon en Sam Slater produceerden de film met Han West en Houston King. David Hinojosa en Christine Vachon van Killer Films waren uitvoerend producent, samen met Janicza Bravo en Brett Gelman. Rowan Riley was coproducent.

Internationale première in aanwezigheid van cast en crew

Lemon opent de 46ste editie van International Film Festival Rotterdam op woensdag 25 januari in de Doelen, in aanwezigheid van onder meer scenarist-regisseur Janicza Bravo en co-scenarist en hoofdrolspeler Brett Gelman.

International Film Festival Rotterdam (IFFR) – een van de grootste culturele evenementen van Nederland en een van de grootste publieksfilmfestivals ter wereld – vindt in 2017 plaats van woensdag 25 januari tot en met zondag 5 februari. Met de nieuwste speelfilms, documentaires, korte films, tentoonstellingen, optredens en talkshows is Rotterdam twaalf dagen lang de spannende, mondiale hoofdstad van de cinema. Ontmoetingsplek is festivalhart de Doelen. Er zijn live performances, debatten en Q&A’s met filmmakers en acteurs en elke filmavond wordt afgesloten met een spetterend feest in de Rotterdamse Schouwburg. Meer informatie via IFFR.com.
De officiële kaartverkoop start op vrijdag 20 januari.