The invitation – 2015

“There is nothing to be afraid of…”

Will en Eden waren ooit een gelukkig getrouwd stel; huisje, boompje, kindje… Maar wanneer ze na een tragisch ongeluk hun zoon verliezen valt hun ooit sterke huwelijk snel uiteen en verdwijnt Eden spoorloos uit het leven van Will en hun vrienden. Will worstelt erg met het verlies van zijn zoon maar probeert het leven weer op te pakken en vindt zelfs een nieuwe vriendin.

invitation3Dan, 2 jaar na het ongeluk, duikt Eden ineens op met een kersverse man en trekt weer in het huis wat ooit van haar en Will was, en om haar thuiskomst te vieren nodigt ze al hun oude vrienden en Will met zijn nieuwe vriendin uit voor een etentje bij haar thuis. Iedereen komt opdagen en ze zijn zeer verrast over de totaal fysiek en mentaal veranderde Eden, ze komen erachter dat Eden bij een soort Cult heeft geleefd in Mexico de afgelopen 2 jaar en dit lijkt haar goed te hebben gedaan. Maar gedurende de avond vallen Will steeds meer dingen in het huis en aan het gedrag van Eden en haar man op die hem verontrusten, en hij begint te vermoeden dat er misschien duistere bedoelingen schuilgaan achter de onschuldig voorkomende avond…

invitation4Het verhaal begint met een licht shock moment, en kabbelt daarna een beetje voort tot het climactische einde. Misschien dat je het tempo van de film wat traag zal vinden, maar het is wel zo’n film die je aan het raden houdt over wat er nou precies aan de hand is. Je leert langzaam wat de onderlinge relaties zijn, maar de karakters blijven licht oppervlakkig; het gaat uiteindelijk om de relatie tussen Will en Eden en wat er precies gebeurd is tussen hen. Deze relatie en de karakters van Will en Eden worden dan ook uitvoerig aan het licht gebracht door middel van flashbacks en anekdotes. Het mooie aan de film vind ik dat je niet weet of Will’s achterdocht naar zijn gastheer en vrouw gerechtvaardigd is, of dat zijn grip op de werkelijkheid misschien wel wat te wensen over laat.

Ik zou deze film zeker aanraden, zelfs al kan het verhaal je niet genoeg interesseren, het fantastisch verrassende einde zeker weten de moeite waard. Mijn mond viel er in ieder geval van open en ik ga hem zeker op DVD aanschaffen, dit is er 1 die ik nog een keer ga kijken!

Regisseur: Karyn Kusama
Schrijvers: Phil Hay, Matt Manfredi
Acteurs: o.a. Tammy Blanchard, Michiel Huisman, Lindsay Burdge, John Carroll Lynch

Genre: Thriller
Taal: Engels

Contact met Daniëlle? Mail redactie@maxamovie.nl